تاثیر پرایمینگ و اندازۀ بذر بر مولفۀ‌های جوانه‌زنی، عملکرد اقتصادی و برخی ویژگی‌های سوخ ژنوتیپ‌ قرمزآذرشهر و رقم زرگان پیاز خوراکی (Allium cepa L.)

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دانشجوی سابق دکتری زراعت، دانشگاه ارومیه

2 استاد گروه زراعت، دانشگاه ارومیه

چکیده

به منظور ارزیابی تاثیر پیش‌تیمار و اندازۀ بذر بر مولفۀ‌های جوانه‌زنی، عملکرد اقتصادی و برخی ویژگی‌های سوخ ژنوتیپ قرمزآذرشهر و رقم زرگان ‌پیاز خوراکی، این پژوهش در دو سال زراعی (1391 و 1392) به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در آزمایشگاه و مزرعه تحقیقاتی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان آذربایجان شرقی اجرا گردید. فاکتورهای آزمایش شامل پرایمینگ در چهار سطح (هیدرو پرایمینگ با آب مقطر به‌ مدت 4 ساعت، هالوپرایمینگ با نیترات پتاسیم 2درصد به مدت 8 ساعت، پرایمینگ با مادۀ فولامین 2 درصد به مدت 8 ساعت و شاهد) اندازۀ بذر در سه سطح (ریز، متوسط و درشت) و ژنوتیپ و رقم مورد بررسی قرمزآذرشهر و زرگان بود. مولفۀ‌های جوانه‌زنی شامل : درصد جوانه‌زنی، شاخص ویگورگیاهچه، طول ریشه‌چه، ساقه‌چه و گیاهچه، ویژگی‌های سوخ شامل: عملکرد اقتصادی، پیازهای درجه یک، دو، سه، میخی، دوقلو، آلوده به فوزاریوم ، تعداد اسپورات و درصد سوخ‌های چند مرکزه مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که اثر پرایمینگ و اندازه بذر از نظر تمام ویژگی‌های مورد بررسی از لحاظ آماری تفاوت معنی‌دار نشان داد. نتایج نشان داد که پرایمینگ بذر موجب بهبود مولفۀ‌های جوانه‌زنی و عملکرد اقتصادی گردید به طوری که بیشترین درصد جوانه‌زنی، شاخص بنیه گیاهچه و عملکرد اقتصادی به ترتیب برابر97.75 درصد، 697.83 و 43.87 تن در هکتار به پرایمینگ با اسید آمینه فولامین تعلق داشت و کمترین آنها از تیمار شاهد به دست آمد

کلیدواژه‌ها


Abdul-Baki, A.A. and J. D., Anderson. 1973. Vigor determination in soybean seed by multiple critical. Crop Sci. 13:630-633
Asgedom, H., and M.Becker. 2001. Effects of seed priming with different nutrient solutions on germination, seedling growth and weed competitiveness of cereals in Eritrea, in Proc. Deutscher Tropentag (2001) University of Bonn and ATSAF, Margraf Publishers Press, Weickersheim.
Brewster, J.L. 1997. Onions and garlic. In: H.C. Wien (Ed.). The physiology of vegetable crops. CABI Publishing.
Brewster, J.L. 2008. Onions and other vegetable alliums. 2nd Ed. CAB International, Wallingford, United Kingdom.
Dehdari, A., A.  Rezai, and M. Mobli. 2001. Morphological and agronomic characteristics of landrace varieties of onion (Allium cepa L.). J. Sci. Technol. Agric. & Natur. Resour. 5: 2.109-124. (In Persian).
Devaraju, P. J., S.Nagamani, R. Veere Gowda, H. Yogeesha, S. Gowda, R. Nagaraju, and S. Shashidhara. 2011. Effect of Chemo Priming on Plant Growth and Bulb Yield in Onion I. J. Agri. Biotech. 4(2):121-123
Doweker, B.D. 1990. Onion breeding. In: H. D. Rabinowith, and J. L. Brewester (Eds.). Onions and allied crops, Vol. I. Bota Raton, CRC Press Inc.
Eisvand, H.R., and M.A. Alizadeh. 2011. Evaluation some physiological quality characters (percentage of germination, speed of germination, and vigor index) of Dracocephalum moldavica L. by accelerated aging test. Iran. J. Rangelands and Forest Plant Breed. Gen. Res. 11: 249-256.
Galvan G.A., Koning-Boucoiran C.F.S., Koopman W.J.M., Meijer K.B., Gonzalez P.H. , Waalwijk C., Kik C., and Scholten O.E. 2008. Genetic variation among Fusarium isolates from onion, and resistance to Fusarium basal rot in related Allium species. Eur. J. Plant Pathol. 121:499–512.
Gamiel, S., D.A. Smittle, and H.A. Mills. 1990. Onion seed size, weight, and elemental content affect germination and bulb yield. Hort. Sci. 25(5):522-523.
Haromoto, E. R., and E. R. Gallandt. 2005. Brassica cover cropping: II. Effects on growth and interfrence of green bean (Phaseolus vulgaris) and redroot pigweed (Amaranthus retroflexus). Weed Sci. 19(4):187-198
Harris, D., A. Joshi, Khan, P. A. Gothkar, and P. S.  Sodhi. 1999. On-farm seed priming in semi-arid agriculture: development and evaluation in maize, rice and chickpea in India using participatory methods. Exper. Agri. 35: 15-29.
Harris, D., A. Rashid, G.Miraj, M. Arif, and M. Yunas. 2008. On- farm seed priming with Zinc in chickpea and wheat in Pakistan. Plant and Soil. 306: 3-10.
Hosinikhah, F. S., S. Parsa, R. Tavakol Afshari and A. R. Esmaieli. 2013. Effect vitamin c and vitamin E on seed detrioration prosses of two cultivar seasam. Iran. J. Seed Sci. Technol. 2: 83-100.
International rules for seed testing. 2010. Published by the International Seed Testing Association. Zurich.
Izadkhah, M., M.Tajbakhsh, and R. Amernia. 2010. Effects of different size and age of transplanting of seedling on marketable and biological yield, harvest index and some qualitative characters of long – day and intermediate- day Onion (Allium cepa L.) cultivars. J. Hort. Sci. 24 (2): 203-215. (In Persian)
Izadkhah, M., M., Tajbaksh, J. Jalilian, B., and Pasbaneslam. 2016. Response of Physiological Growth Indices and Bulb Dry Yield of Onion (Allium cepa L.) Genotypes to Priming and Seed Size. Iran. J. Field Crops Res., 13(4): 766-785. (In Persian)
Jonesa, D., D., Shannon, F., Junvee, F., Thippaya, and F., John. 2005. Plant capture of free amino acids is maximized under high soil amino acid concentrations. Soil Biol. and Biochem., 37:179–181
Khodadadi. M., R., Omidbeigi, E., Majidi, and A., Khosh kholq sima. 2003. Effect of seed priming Onion white cultivar Kashan on the germination characteristics under salt stress, J. Soil and Water Sci., 7 (1):40-47.
Kossowski, M., and M. Tendaj, 1994. Investigation of local varieties of onion in the Lublin region. 1.Marpholagical characteristics and evaluation of varieties grown from sets. Annales - Universitatis - Mariae -Curie - Sklodowska,-E., 28-29:351­. 357.
Komba, C. G., B. J.Brunton, and J. G.  Hampton. 2007. Effect of seed size within seed lots on seed quality in Kale. Seed Sci. Technol. 35: 244-248.
Lafond, G.P., and R.G. Baker.1986. Effects of temperature moisture stress, and seed size on germination of nine spring wheats. Crop Sci. 26:563-567.
Lokhande A. A., A. D., Lokhande, and D.K. Gaikwad. 2014. Effct of plant growth regulators on germination in two onion varieties.J. Adv. Sci.Res., 5 (4): 4-7
Levy, D., and A. Garnik. 1991. Tolerance of Onions (Allium cepa L.) to the pink root deseas caused by pyronochaeta terrestris. Phytoparasitica. 9:51-57.
Masshia, S., A. Motallebi, and F. Shekari. 2001. Effct of different sowing methods on yield and  bulb chracteristics in onion (Allium cpea L.). J. Acta Agron. Hungarica. 49(2):169-174.
Mazur, M., and P. Ferance. 1994. The effect of size and shape of seeds on stand emergence in maize.Trnava Slovakia, 40:179-187.
Mussa, A. M., C. Johansen, J. Kumar, and D. Harris. 1999. Response of chickpea to seed priming in the high barind Tract of Bangladesh. International Chickpea and Pigeon pea Newslleter. 6: 20- 22.
Murungu, F. S., C., Chiduza, P.  Nyamugafata, L. J. Clark, W. R.  Whalley, and E. Finch savage. 2004. Effect of on-farm seed priming on consecutive daily sowing occasions on the emergence and growth of Maize in semi-arid Zimbabwe. Field Crop Rese. 89(1): 49-57.
Panwar, P, Bhardwaj, S.D. 2005. Handbook of practical forestry, Agrobios (INDIA), 191p.
Ramezani, M., and R. Rezaei Sokht-Abandani. 2011. The Effects of osmotic pretreatment on tomato seed germination specifications (Lycopersicom esculentum Mill.). J. Sustainable Agri. Prod. Sci., 21 (4):1-15
Ramezani, M., and R. Rezaei Sokht-Abandani. 2012. Comparison of different time and priming concentration on the seedling charachteristics of winter rape seed sarigol. J. Agron. Plant Breed., 8 (1):145-159
Rouamba, A., T. Robert, A. Sarr, and A. Ricroch. 1996. A preliminary germplasm evaluation of onion landraces from West Africa. Genome. 39:1128-1132.
Rowse, H. R. 1995. Drum priming ± A non-osmotic method of priming seeds. Seed Sci. Technol. 24: 281- 294.
Rubatzky, V.E., and M.Yamaguchi. 1999. World vegetables, principles, production and nutritive values. Chapman and Hall Press New York.
Selvarani, K., and R. Umarani. 2011. Evaluation of seed priming methods to improve seed vigour of onion (Allium cepa L.) cv. aggregatum and carrot (Daucus carota). J. Agri. Technol. 7(3): 857-867
Spurr, C. J., D. A. Fulton, P.H.  Brown, and R.J. Clark. 2002. Changes in seed yield and qulity in onion (Allium cepa L.) cv. Early Cream Gold. J.Agron. Sci.188:275-280
Tajbakhsh, M., and M. Ghiyas. 2008. Seed ecology. Urmia Jahad university publication. (In Persian)
Taylor. N., D.A., Day, and A.H.  Millar. 2004. Targets of stress induced oxidative damage in plant mitochondria and their impact on cell carbon/nitrogen metabolism. J. Exp. Bot., 55:1-10.
Thorenton, M.K., and S.K. Mohan 1998. Responce of sweet spsnish onion cultivars and nambered hybrids to basal rot and pink root. Plant,diseases. 80(6):660-663
USDA. 1997. United States standards for grades of Bermuda-Granex-Grano type onions.United States Department of Agriculture: Agricultural Marketing Service. Fruit and Vegetable Division: Fresh Products Branch
Wallsgrove, R.M. 1995. Amino acids and their derivatives in higher plants. Cambridge University Press.
Warren, B.E., and M.A. Bennet .2000. Bio-osmopriming tomato seeds for improved stand establishment. Seed Sci.Technol. 27:489-499.
Yarnia, M., E. Farajzadeh, and M. Tabrizi. 2012. Effect of Seed Priming with Different Concentration of GA3, IAA and Kinetin on Azarshahr Onion Germination and Seedling Growth. J. Basic Appl. Sci. Res., 2(3)2657-2661.