تأثیر رطوبت بذر در زمان برداشت و پیش‌تیمار آن با پلی‌آمین‌ها بر جوانه زنی و بنیه بذر جورقم یوسف بعد از انبارکردن

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دانشگاه محقق اردبیلی، رشته علوم و تکنولوژ ی بذر

2 دانشگاه محقق اردبیلی، دانشکده کشاورزی،گروه زراعت و اصلاح نباتات

3 عضو هیئت علمی موسسه تحقیقات ثبت و گواهی بذر و نهال، البرز، ایران.

4 عصو هیئت علمی دانشگاه محقق اردبیلی، دانشکده کشاورزی، گروه زراعت و اصلاح نباتات

چکیده

   به‌منظور بررسی تأثیر رطوبت بذر در زمان برداشت و اعمال پیش تیمارهای بذری بر وضعیت قوه نامیه بذر و رشد گیاهچه های جو در یک دوره انبارداری مشخص، آزمایشی در مؤسسه تحقیقات ثبت و گواهی بذر و نهال کرج در سال92-1391 انجام گرفت. تیمارها شامل سه سطح رطوبتی14، 16 و 18%  بذر در زمان برداشت پس از رسیدگی فیریولوژیکی و پیش تیمارهای بذری با محلول های پوترسین، اسپرمیدین، اسپرمین و آب بعد از یک دوره هشت ماهه انبار داری بودند. از بذرهای بدون پیش تیمار نیز به عنوان شاهد استفاده گردید. داده‌ها جهت ارزیابی صفات بعد از برداشت و همچنین بعد از هشت ماه انبارداری،  به صورت طرح کاملاً تصادفی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند . بعلاوه بذرها بعد از پیش تیمار با انواع پلی آمین‌ها  و یک ماه انبار داری  مجدد، به صورت فاکتوریل با طرح پایه کاملاً تصادفی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. در ارزیابی بذرها بعد از برداشت، بذرهایی که زودتر برداشت شده بودند (با رطوبت 18 %)، دارای قوه نامیه، درصد جوانه زنی و بنیه بهتری در مقایسه با بذرهایی بودند که دیرتر و با رطوبت 14 % برداشت شده بودند که این روند بعد از هشت ماه انبار داری نیز به همین ترتیب تکرار شد و بذرهایی که دارای برتری بودند از هدایت الکتریکی (نشت الکترولیت) کمتری نیز برخوردار بودند. پیش تیمار کردن بذرها با پلی آمین ها موجب بهبود قوه نامیه، درصد جوانه زنی، تسریع در جوانه زنی و کاهش نشت الکترولیت ها در بذرهای برداشت شده در سه زمان با رطوبت های 14، 16 و 18 در مقایسه با شاهد گردید. حداکثر درصد جوانه زنی با میانگین 98/75 در رطوبت 18 % به همراه اسپرمین به دست آمد، به طوری که این تیمار نسبت به شاهد موجب افزایش 16/86% در جوانه زنی و 18/26 % در قوه نامیه گردید. بذرهایی که زودتر با رطوبت‌های 18و 16 % برداشت شده بودند، بنیه بهتری در مقایسه با بذرهایی که دیرتر و با رطوبت 14 % برداشت شده بودند، داشتند.

کلیدواژه‌ها


             
Abramson, ‌D. , R.N. Sinha, and J.T . Mills. 1983. Mycotoxin and odor formation in barley stored at 16 and 20% moisture in Manitoba. Cereal   Chem. 60(5): 350-355.
Afzal, I., S.M. Basra, M. Shahid, M. Farooq, and M. Saleem . 2008. Priming enhances germination of spring maize (Zea mayes L.) under cool conditions. Seed Sci. and Technol. 36: 497-503.
Alcázar, R., J.C. Cuevas, J. Planas , X. Zarza, C. Bortolotti, P.Carrasco, J.Salinas, A.F. Tiburio, and  T. Altabella,.2011. Integration of polyamines in the cold acclimation response. Plant Sci. 180: 31-38.
An, L.Z., G. X. Liu, M.X. Zhang, T. Chen, Y. H. Liu, H.Y. Feng, S.J. Xu, W.Y. Qiang, K. Baron, and C. Stasolla.2008.The role of polyamines during in vivo and in vitro development. In Vitro Cellular and Developmental Biology-Plant. 44: 384-395.
Anonymous, 2010. Agriculture stastistics, first volume-horticulture and field crops, 2009-2010 cop yer. Minstry of Jihad-e-Agriculture, Wheat and barley, Satatistics and sampling.  pp: 121.
Basra, A. S., B. Singh, and C.P. Malik.1994. Priming-in duced changes in polyamine levels in relation to vigor of aged onion seeds. Botanical Bulletin of Academia Sinica. 35:19-23.
Basra, S.M.A., M. Farooq, R.Tabassum, and N. Ahmad. 2005. Physiology and biochemical aspects of seed vigor enhancement treatments in fine rice (Oryza sativa L.). Seed Sci. and Technol., 33: 623-628.
Bewley, J.D., K. J. Bradford, H.W. M. Hilhorst, and H. Nonogaki. 2013. Longevity, Storage, and Deterioration In: Seeds: Physiology of Development, Germination and Dormancy, 3rd Edition, DOI10.1007/978-1-4614-4693-4-8, Springer Science+Business Media, LLC2013. pp: 341-376.
Black, M. and D.  Bewley. 2000. Seed Technology and its Biological Basis: Chapters 9:287-325.In: Seed priming (Miller, B. and McDonald).
Bray, C.M., P.A. Davision, M. Ashraf, and R.M.Taylor. 1989. Biochemical changes during osmopriming  of leek seeds. Ann. Bot. 36: 185-193.
Cao, D.D., J.Hu, C.H. Gao, Y.J. Guan, S. Zhang, and J. F. Xiao. 2008. Chilling tolerance of maize (Zea mays L.) can be improved by seed soaking in putrescine. Seed Sci. Technol, 36:191-197.
Chen, C.C., C.H. Andrews, C.C. Baskin, and J.C. Delouche. 1972. Influence of quality of seed on growth, development and productivity of some horticultural crops. Proc. ISTA, 37: 923-939.
Copland, L. O. and M. B. Mcdonald.1976. Principles of Seed Science and Technology .Translated by G. Sarmadnia. 1998. Mashhad Univ. Press. (In Persian),pp: 288.
Delouche, J.C.1980. Environment effects on seed development and seed quality. Hort Sci., 15: 775-780.
Ellis, R.H. and P.D.Butcher.1988.The effects of priming and natural difference in quality amongst onion seed lots on the response of the rate of germination to temperature and the identification of characteristics under genotype control. J. Exp. Bot. 39:935-950.
Ellis, R.H. and E. H. Roberts. 1981. An investigation in to the possible effects of ripeness and repeated threshing on barley seed longevity under six different storage environments. Ann. Bot. 48, 93-96.
Farooq, M., S. M.A. Basra, M. Hussain, H. Rehman, and B.A. Saleem. 2007. Incorporation of polyamines in the priming Media Enhances the Germination and Early Seedling Growth in Hybrid Sunflower (Helianthus annuus L.).Int. J. Agric Biol. 9: 868–872
Farooq, M., M. Shahzad , A. Basra, H. Rehman, and M. Hussain. 2008. Seed Priming with Polyamines Improves the Germination and Early Seedling Growth in Fine Rice. J. New Seeds, 9(2):145-155
Farooq, M., T. Aziz, and H.U. Rehman. 2011. Evaluation surface drying and re-drying for wheat seed priming with polyamines: effects on emergence, early seedling growth and starch metabolism. Acta Physiol. Plant .33: 1707-1713.
Golezani, K.G., A.H. Mahootchi, and B. Dalil. 2012. Seed Physiological Quality. 1rd Edition. Tabriz Univ. press. pp: 168.
Ha, H.C., N.S. Sirisoma, P. Kuppusamy, J.K. Zweier, P. M.Woster, and R.A. Casero. 1998. The natural polamine spermie functions directly as a free radical scavenger. Biochem. 95: 11140-11145.
Harrington, J.F.1972. Seed storage and longevity.pp.145-245 in T.T. Kozlowski (Ed.) Seed Biol.Vol. III. New York, Academic Press.
Hosseini, N.M.2006.Cereals Prouduction,1rd Edition. Naghshe meher Press (In Persian). p.:113.
ISTA. 2012. International Seed Testing Association .ISTA Handbook on Seedling Evaluation, 3rd Ed.
Kasinathan, V. and A. Wingler.2004. Effect of reduced arginine decarboxylase activity on salt tolerance and on polyamine formation during salt stress in Arabidopsis thaliana. Physiol. Plantarum 121:101-107.
Kuzenetsov, V.V. and N.I.  Shevyakova. 2007. Polyamines and Stress Tolerance of Plants. Plant Stress. 1(1):50-71.
Lester, G.E.2000. Polyamines and their cellular anti-senescence properties in honey dew muskmelon fruit. Plant Sci. 160: 105-112.
Lin, J.M. and J.M. Sung. 2001. Pre-sowing treatments for improving emergence of bitter gourd seedling under optimal and suboptimal temperatures. Seed Sci. Technol.  29(1): 39-50            
Liu, Y.Q., R. J. Bino, W.J. Vanderburg, S.P.C. Groot, and H.W. M. Hilhorst. 1996. Effects of osmotic priming on dormancy and storability of tomato (Lycopersicon esculentum Mill) seeds. Seed Sci. Res. 6: 49-55.
Lonzavo, J.L., S.H. Wettlaufer, and A.C. Leopold.1989. Poly amines content related to seed storage performance in Zea mays. J. Exp. Bot. 40: 1337-1340.
Maguire, J.D. 1977. Seed quality and germination.pp.219-235 in Khan, A.A. (Ed.) The physiology and biochemistry of seed dormancy and germination Am-sterdam, North-Holland Publ. Company.
Mattoo, A. K., A.P. Sobolev, A. Neelam, R.K. Goyal, A.K. Handa, and A.L.Segre. 2006. Nuclear magnetic resonance spectroscopy based metabolite profiling of transgenic tomato fruit engineered to accumulate spermidine and spermine reveals   enhanced anabolic and nitrogen-carbon interactions. Plant Physiol. 142: 1759-1770.
Moschou, P.N., J.Wu, A.Cona, P. Tavladoraki, R.Angelini, and K.A. Roubelakis-Angelakis, 2012. The polyamines and their catabolic products are significant plaers in the turnover of nitrogenous molecules in plants. J. Exp. Bot. 63: 5003-5015.
Murthy, U.M.N. and W.Q.Sun. 2000. Protein modification by Amadori and Maillard reactions during seed storage: roles of sugar hydrolysis and lipid peroxidation. J. Exp. Bot. 51 ( 348):1221-1228 .
Normohhmadi, G., A. Syadat, and A. Kashani.1999. Agronomy of Cereals. 1rd Edition. Shahed Chamran Univ. press (In Persian).pp:441.
Onesirosan, P.T.1886. Effect of moisture content, temperature and storage duration on the level of fungal invasion and germination of winged bean. Seed Sci. and Technol. 14: 355-359.
Powell, A.A., S. Matthews, and M.D.A. Oliveira.1984.Seed quality in grain legumes. Adv. in Appl. Biol. 10: 217-285.
Rajjou, L., M. Duval, K. Gallardo, J. Catusse, J. Bally, C. Job, and D. Job. 2012. Seed germination vigor. Annu . Rev. Plant Biol. 63: 507-533.
Sadeghi, H. 2009. Effect of seed moisture content at harvesting on canola seed vigour and quality in dezfol. Final report project, Ministry of Jahad-e-Agriculture, Seed and plant Certification and Registration Research Institute, Seed Certification and control Research Assistance.
Scott, S.J., R.A. Jones and W.A. Williams.1984. Review of data analysis methods for seed germination. Crop Sci. 24: 1192-1198.
Shakirova, F. M., A.R. Sakhabutdinova, M.V. Bezrukova, R.A. Fatkhutdinova, and D.R.  Fatkhutdinova. 2003. Changes in the hormonal status of wheat seedlings induced by salicylic acid and salinity. Plant Sci. 164: 317-322.
Shaw, R.H. and W.E. Looms. 1950. Bases for the prediction of corn yields Plant Physiology, 25,225-244.
SPCRI, 2011. Report of out pout of SPCRI. Ministry of Jihad-e-Agriculture, barely seed certified, SPCRI. pp: 81.
Takahashi, T. and J. Kakehi. 2010. Polyamines: ubiquitous polycations with unique roles in growth and stress responses. Ann. Bot., 105: 1-6.
Wang, X.L. 2004. Effect of enhanced UV-B radiation on polyamine content and membrane permeability in cucumber leaves. Russ. J. Plant Physiol. 51: 658-662.
Welbaum, G.E., and K.J. Bradford. 1991. Water relations of seed development and germination in muskmelon. VI. Influence of priming on germination response to temperature and water potential during seed development. J. Exp. Bot. 42:393-9.
Xu, S., J.Hu, Y. Li, W. Ma, Y. Zheng, and S. Zhu. 2011. Chilling tolerance in Nicotiana tabacum induced by seed priming with putrescine. Plant Growth Regul. 63: 279-290.
Zhang,W., B.Jiang, W.Li, H. Song,Y.Yu, and J. Chen. 2009. Polyamines enhance chilling tolerance of cucumber (Cucumis sativus L.) through modulating antioxidative system. Sci. Hortic. 122: 200-208.