TY - JOUR ID - 119553 TI - بررسی آزمون جوانه‏زنی استاندارد برای پیش‏بینی وضعیت سبز‏شدن گیاهچه‏های عدس (Lens culinaris L.) در مزرعه دیم JO - علوم و فناوری بذر ایران JA - IJSST LA - fa SN - 2322-2646 AU - لطفی, ثمین AU - قبادی, مختار AU - جلالی هنرمند, سعید AU - قبادی, محمداقبال AD - گروه زراعت و اصلاح نباتات، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه رازی، کرمانشاه AD - گروه زراعت و اصلاح نباتات، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه رازی، کرمانشاه، ایران. Y1 - 2019 PY - 2019 VL - 8 IS - 1 SP - 213 EP - 225 KW - استقرار گیاهچه KW - بنیه KW - توده بذر KW - سرعت جوانه‏ زنی KW - همبستگی DO - 10.22034/ijsst.2018.115217.1126 N2 - معمولاً درصد و سرعت جوانه‏ زنی بذر در آزمایشگاه با مزرعه به ویژه در شرایط دیم، متفاوت است. لذا به منظور بررسی آزمون جوانه‏ زنی استاندارد برای پیش‏بینی وضعیت ظهور و استقرار گیاهچه عدس، دو آزمایش جداگانه در آزمایشگاه و مزرعه انجام شد. هشت توده بذر عدس دیم (شامل چهار رقم کیمیا، بیله‏ سوار، قزوین و محلی با طول دوره انبارداری متفاوت) در آزمون جوانه‏ زنی استاندارد در آزمایشگاه و مزرعه به‏ صورت دیم کشت شدند و صفات مرتبط با بنیه گیاهچه (مثل سرعت سبز‏شدن گیاهچه، متوسط زمان لازم برای سبز‏شدن، میانگین سبز‏شدن روزانه و درصد سبز‏شدن نهایی گیاهچه) مورد ارزیابی قرار گرفتند. نتایج آزمون‏ های آزمایشگاهی و مزرعه‏ ای نشان دادند که توده‏ های بذر از نظر خصوصیات مرتبط با بنیه بذر و گیاهچه اختلاف معنی‏ دار داشتند. همبستگی بین صفات‏ اندازه‏ گیری شده در آزمون جوانه‏ زنی استاندارد با آزمون مزرعه نشان داد که درصد جوانه‏ زنی نهایی، درصد گیاهچه نرمال و میزان استفاده از ذخایر بذر همبستگی مثبتی با درصد سبز مزرعه داشتند. در ارتباط با سرعت سبز مزرعه نیز صفات میانگین جوانه‏ زنی روزانه و سرعت جوانه‏ زنی، همبستگی مثبت و معنی‏ دار را نشان دادند. بنابراین به نظر می‏ رسد با اندازه‏ گیری صفات مذکور در آزمون جوانه‏ زنی استاندارد می‏ توان به پیش‏ بینی وضعیت سبزشدن گیاهچه‏ های عدس در مزرعه در شرایط دیم پرداخت. UR - https://ijsst.areeo.ac.ir/article_119553.html L1 - https://ijsst.areeo.ac.ir/article_119553_7bc0be987d471c979d67faf93d5da049.pdf ER -