TY - JOUR ID - 118484 TI - مطالعه جوانه‌زنی و رشد گیاهچه بالنگو (‏‎(Benth.) Benth.in Wall‏ ‏Lallemantia royleana‏) در پاسخ به ‏دما و تعیین دمای کاردینال جوانه‌زنی با استفاده از مدل‌های رگرسیونی غیرخطی JO - علوم و فناوری بذر ایران JA - IJSST LA - fa SN - 2322-2646 AU - دانشمندی, محمدشاهین AU - توکل افشاری, رضا AU - صدرآبادی حقیقی, رضا AD - مربی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تربت حیدریه AD - استاد. گروه زراعت و اصلاح نباتات دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد AD - استاد گروه زراعت دانشگاه ازاد اسلامی واحد مشهد Y1 - 2019 PY - 2019 VL - 7 IS - 2 SP - 205 EP - 218 KW - ارزش جوانه‌زنی KW - کمی سازی جوانه‌زنی KW - مدل دوتکه‌ای DO - 10.22034/ijsst.2019.110945.1102 N2 - ‏ در این پژوهش خصوصیات بیولوژیک بذر گیاه دارویی بالنگو در واکنش به دما ارزیابی شد. برای کمی‌سازی جوانه‌زنی و ‏تعیین دمای کاردینال از چهار مدل رگرسیونی دندان مانند، دوتکه‌ای، مدل بتا و چند جمله‌ای درجه‌دوم و برای توصیف تابع برتر از ‏ضرایب رگرسیونی (‏a‏ و ‏b‏)، ضریب تبیین چندگانه (‏R2‎‏)، ضریب همبستگی (‏r‏) و سطح معنی‌داری توابع بین زمان(ساعت) ‏جوانه‌‍زنی مشاهده شده و زمان(ساعت) جوانه‌زنی پیش بینی شده استفاده شد. نتایج نشان داد جوانه‌زنی بالنگو در دامنه دمایی 5 تا ‏‏25 درجه سانتی‌گراد امکانپذیر است. بالاترین درصد جوانه‌زنی در شرایط آزمایشگاه در دمای 20 درجه به وقوع پیوست (5/98 ‏درصد). بیشترین رشد گیاهچه و کمترین زمان تا ظهور ساقه‌چه نیز در همین دما رخ داد (به ترتیب 03/60 میلی متر و 58 ساعت). ‏بر‌اساس نتایج برازش مدل‌های رگرسیونی غیرخطی، واکنش جوانه‌زنی نسبت به دما توسط مدل دو تکه‌ای بهتر از سه مدل دیگر ‏توصیف شد، لذا برای کمّی سازی پارمترهای بیولوژیک و ظهور گیاهچه بالنگو می‌توان از این تابع استفاده کرد. با استفاده از این ‏مدل، دمای کمینه، بهینه و دمای بیشینه جوانه‌زنی بذر بالنگو به ترتیب در دمای 1، 6/22 و 30 درجه سانتی‌گراد تعیین گردید. ‏دستاوردهای این پژوهش نشان داد بالنگو یک گیاه سرما پسند بوده و جوانه‌زنی آن در دامنه دمایی 20 تا 6/22 درجه سانتی گراد ‏نتایج مطلوب را در پی خواهد داشت. در این پژوهش معادلاتی جهت بررسی همزمان جوانه‌زنی بذر و رشد گیاهچه در واحد زمان ‏ارائه شد که با عنوان «ارزش جوانه‌زنی ‏(‏GV‏)» معرفی گردید.‏ UR - https://ijsst.areeo.ac.ir/article_118484.html L1 - https://ijsst.areeo.ac.ir/article_118484_a7382d3c84a1a4260dbca04d31857fc9.pdf ER -