TY - JOUR ID - 106699 TI - تاثیر پرایمینگ بذر با آب و مقادیر مختلف سلنیوم بر خصوصیات جوانه زنی، رشد گیاهچه و عملکرد بذر گندم دیم در شرایط آزمایشگاه و مزرعه JO - علوم و فناوری بذر ایران JA - IJSST LA - fa SN - 2322-2646 AU - ساجدی, نورعلی AU - مدنی, حمید AU - ساجدی, عبدالله AD - گروه زراعت و اصلاح نباتات، واحد اراک، دانشگاه آزاد اسلامی، اراک، ایران. AD - گروه زراعت و اصلاح نباتات، واحد اراک، دانشگاه آزاد اسلامی، اراک، ایران AD - باشگاه پژوهشگران جوان و نخبگان، واحد اراک، دانشگاه آزاد اسلامی، اراک، ایران. Y1 - 2016 PY - 2016 VL - 5 IS - 1 SP - 1 EP - 14 KW - پرایمینگ بذر KW - سلنیوم KW - عملکرد دانه KW - گندم دیم KW - ویژگی های گیاهچه DO - N2 - به منظور بررسی تاثیر تیمار های مختلف پرایمینگ بر خصوصیات جوانه زنی و عملکرد بذر گندم، آزمایشی در سه تکرار در سال 1393 در آزمایشگاه و مزرعه تحقیقاتی دانشگاه آزاد اسلامی واحد اراک اجرا شد. تیمارهای آزمایشی در آزمایشگاه شامل شاهد، پرایمینگ با آب مقطر، پرایمینگ با مقادیر 1 ، 2  و 3 میلی­گرم در لیتر سلنیوم  بصورت طرح کاملاً تصادفی و در شرایط مزرعه از تیمارهای فوق توام با محلول­پاشی بصورت طرح بلوک­های کامل تصادفی استفاده شد. نتایج نشان داد که کمترین متوسط زمان جوانه زنی معادل 2/62 روز از پرایمینگ با 1 میلی­گرم در لیتر سلنیوم حاصل شد. پرایمینگ با آب مقطر و پرایمینگ با 1 ،2 و 3   میلی­گرم در لیتر سلنیوم، طول گیاهچه را نسبت به شاهد به ترتیب به میزان 28/5، 54/4 ، 49/1 و 48/5 درصد افزایش داد. پرایمینگ با 3 میلی­گرم در لیتر سلنیوم شاخص طولی بنیه گیاهچه را نسبت به شاهد به میزان 1/6 برابر افزایش داد. پرایمینگ با 3 میلی­گرم در لیتر سلنیوم وزن خشک ساقه چه و ریشه چه را  نسبت به شاهد به ترتیب 44/4 و  46/5 درصد افزایش داد. پرایمینگ با 1 میلی­گرم در لیتر سلنیوم میزان کلروفیلb  را نسبت به شاهد 19/3 درصد افزایش داد. نتایج نشان داد که پرایمینگ  با 1 و 2 میلی­گرم در لیتر سلنیوم توام با محلول­پاشی سلنیوم و همچنین پیش تیمار با آب مقطر توام با محلول­پاشی سلنیوم، عملکرد بذر را به ترتیب به میزان 16/7، 19 و 17/9 درصد نسبت به شاهد افزایش داد. نتایج کلی این آزمایش نشان داد از طریق پیش تیمار بذر با مقادیر کم سلنیوم توام با محلول­پاشی سلنیوم می­تواند به عملکرد مطلوب گندم در شرایط دیم دست یافت. UR - https://ijsst.areeo.ac.ir/article_106699.html L1 - https://ijsst.areeo.ac.ir/article_106699_9a2d4adc5da66be3f3e47bc07a169247.pdf ER -