%0 Journal Article %T تاثیر دما بر جوانهزنی و تحرک ذخایر پروتئینی سه رقم گندم نان %J علوم و فناوری بذر ایران %I انجمن علمی بذر ایران %Z 2322-2646 %A صدقی, محمد %D 2015 %\ 03/21/2015 %V 4 %N 1 %P 53-60 %! تاثیر دما بر جوانهزنی و تحرک ذخایر پروتئینی سه رقم گندم نان %K پروتئاز %K پروتئین ذخیرهای %K توزیع ماده خشک %K دما %K گندم %R %X به منظور بررسی اثر دما بر تحرک ذخایر پروتئینی ارقام گندم و برخی از ویژگیهای گیاهچه آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی در آزمایشگاه تکنولوژی بذر دانشکده علوم کشاورزی دانشگاه محقق اردبیلی با سه تکرار به اجرا درآمد. تیمارهای آزمایش شامل سه دمای جوانهزنی (10 ،20 و 30 درجه سانتی گراد) و سه رقم گندم (سرداری، فینیکان و MV17 (بود. صفات مورد اندازهگیری شامل درصد و سرعت جوانهزنی، وزن خشک گیاهچه، میزان پروتئین و پروتئاز، شاخص تنفس و توزیع ماده خشک به بخشهای مختلف گیاهچه بود. نتایج نشان داد که در همه ارقام دمای 20 درجه موجب نیل به حداکثر درصد، سرعت و میانگین مدت زمان جوانه زنی گردید. بیشترین مقدار پروتئین باقی مانده بذر (7/8 (% در رقم سرداری و دمای 10 درجه و کمترین فعالیت آنزیم پروتئاز (63/4 واحد بر میلی گرم پروتئین) در همین دما، ولی در رقم فینیکان مشاهده شد. حداکثر میزان مصرف ذخایر بذر در فرایند تنفس (21/20 (در رقم MV17 و در دمای 30 درجه مشاهده شد. بیشترین میزان کارایی تحرک ذخایر پروتئینی بذر به طور مشترک مربوط به ارقام فینیکان و MV17) به ترتیب 23/1 و 2/1 (در دمای 20 درجه بود. تخصیص مواد غذایی بذر برای رشد ریشه چه و ساقه چه در ارقام و دماهای مختلف متفاوت بود و رقم MV17 حداکثر تخصیص به ریشه چه (27/6 (%و رقم فینیکان حداکثر تخصیص به ساقه چه (84/15 (%را در دمای 20 درجه نشان داد. کارایی تحرک ذخایر پروتئینی هر سه رقم در دمای 20 درجه یکسان بود، ولی رقم MV17 در دمای 10 درجه و رقم فینیکان در دمای 30 درجه کارایی بیشتری داشتند. در مجموع، بالا بودن درصد جوانهزنی رقم MV17 را در دمای 20 درجه میتوان به بیشتر بودن فعالیت آنزیم پروتئاز نسبت داد. %U https://ijsst.areeo.ac.ir/article_107271_d87c054df4a27b6252ff403777425cf2.pdf