@article { author = {amini, saeed and assarah, Mohammad Hassan and Dehshiri, Abbas and Hashemi Fesharaki, Shahla}, title = {Germination Response and Estimation of Seed Deterioration of (Satureja hortensis) under Various Storage Conditions}, journal = {Iranian Journal of Seed Science and Technology}, volume = {8}, number = {1}, pages = {133-143}, year = {2019}, publisher = {Seed Science Society of Iran}, issn = {2322-2646}, eissn = {2588-4638}, doi = {10.22034/ijsst.2019.110942.1101}, abstract = {The main goal of seed storage is to maintain its quality from harvesting to sowing time. Among all factors, storage temperature and seed moisture content are the most important factors affecting seed longevity. This experiment was conducted at University of Tehran, Department of Agronomy and Plant Breeding during 1394 to determine the Ellis and Roberts deterioration model of Satureja hortensis seeds and introduce constants of viability equation. Seed viability and initial moisture content was measured and after that seeds were adjusted to 5, 7, 9, 11 and 13% moisture content and sealed hermetically in Nano packets. Storage temperatures were 10, 15, 20 and 25˚C. The interval of sampling depended on the storage conditions. Seed viability constants were estimated to predict seed longevity in this species and relationship between sigma and moisture content and temperatures was determined. After probit analysis, survival curves were depicted in each condition. Results showed that seeds with 5% moisture content stored at 10°C had the highest germination percentage, but seeds which were stored at 13% moisture content and 20 and 25°C had the highest deterioration rate. Estimates of KE, CW, CH and CQ were 4.31, 1.83, 0.031 and 0.0004, respectively. Also, the results showed that seed longevity decrease with increased seed moisture and temperature.}, keywords = {Moisture,Seed deterioration,seed longevity,seed viability equation,temperature}, title_fa = {بررسی روند جوانه‌زنی بذر مرزه (Satureja hortensis L.)و پیش بینی زوال بذر طی شرایط متفاوت انبارداری}, abstract_fa = {حفظ کیفیت بذر از زمان برداشت تا کشت بعدی هدف اصلی انبارداری بذر می‌باشد و شرایط محیط انبار، بویژه دو عامل دما و رطوبت از مهمترین عوامل زوال بذر و کاهش بنیه می‌باشند. بنابراین به منظور بررسی معادله بقای بذر الیس و روبرتز در رابطه با انبارداری بذر مرزه و معرفی ثابت‌های معادله حیات بذر، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی انجام گرفت. پس از تعیین قوه نامیه و رطوبت اولیه بذر، رطوبت آن‌ها به مقدار 5، 7، 9، 11 و 13 درصد رسانیده شد و در بسته‌های آلومینیومی در دماهای 10، 15، 20 و 25 درجه سانتی‌گراد قرار گرفتند. نمونه‌برداری از بذرها در فواصل زمانی معین، بسته به شرایط نگهداری انجام گرفت و درصد بذر جوانه زده، ضرایب معادله و رابطه سیگما با رطوبت و دما تعیین گردید و پس از تجزیه و تحلیل پروبیت نمودارهای مربوط به هر شرایط رسم گردید. کمترین سطح زوال بذر در دمای 10 درجه سانتی‌گراد با رطوبت محتوی بذر 5% بود و بیشترین زوال بذر در دماهای 20 و 25 درجه سانتی‌گراد با رطوبت محتوی بذر 13% بود. مقدار ضرایب حیات KE، CW، CH و CQ به‌ترتیب 31/4، 83/1 ، 031/0 و 0004/0 بود. نتایج نشان داد که با افزایش رطوبت بذر و دما در طی انبارداری، درصد زنده‌مانی بذر کاهش می‌یابد.}, keywords_fa = {دما,رطوبت,زوال بذر,طول عمر بذر,معادله‌ی بقای بذر}, url = {https://ijsst.areeo.ac.ir/article_119506.html}, eprint = {https://ijsst.areeo.ac.ir/article_119506_4dc98d06c7898cea9e57c51005abb378.pdf} }