@article { author = {Ostadian Bidgoly, R. and Balouchi, H.R. and Soltani, E. and Moradi, A.}, title = {Effects of temperature and water potential on seed germination characteristics in Safflower (Carthamus tinctorius L.) Sofeh var.}, journal = {Iranian Journal of Seed Science and Technology}, volume = {6}, number = {1}, pages = {11-22}, year = {2017}, publisher = {Seed Science Society of Iran}, issn = {2322-2646}, eissn = {2588-4638}, doi = {10.22034/ijsst.2017.113284}, abstract = {There is a little information about the effects of temperature and water potential on safflower. In order to study the effects of temperature and water potential on seed germination characteristics of safflower (Carthamus tinctorius L.), an experiment as combined analysis was conducted base on a completely randomized design with 4 replications by 25 seeds in laboratory of seed technology at Yasouj University in 2015. The factors included temperature (5, 10, 15, 20, 25, 30, 35, 40 and 45 oC) and water potential (0, -0.2, -0.4, -0.6, -0.8, -1, -1.2, -1.4 and -1.6 MPa). The percentage and rate of germination, root length, shoot length, ratio of root length to shoot length and seedling vigor index were measured in this experiment. The results of analysis of variance showed that main effects of temperature and water potential and interactions were significant on all indicators of germination at 1% probability level. Also, by decreased water potential, germination percentage and germination rate reduced. At 5 oC and at zero potential germination percentage was 98% while the potential of -1.6 MPa germination percentage dropped to zero. At 35 oC and at zero potential germination percentage was 95% while the using potential of -1.6 MPa germination percentage decreased to 1%.  By increasing the temperature up to 20oC increasing germination percentage and germination rate detected and afterwards reduced.}, keywords = {Water potential,germination percentage,temperature,germination rate,safflower}, title_fa = {اثرات دما و پتانسیل آب بر شاخص‌های جوانه‌زنی بذر گلرنگ (Carthamus tinctorius L.) رقم صفه}, abstract_fa = {اطلاعات کمی در مورد اثرات دما و پتانسیل آب بر جوانه­زنی بذر گلرنگ وجود دارد. به­منظور بررسی تأثیر دما و پتانسیل آب بر شاخص­های جوانه­زنی در بذر گلرنگ (رقم صفه) آزمایشی به­صورت تجزیه مرکب در قالب طرح کاملاً تصادفی در 4 تکرار 25 بذری در آزمایشگاه تکنولوژی بذر گروه زراعت و اصلاح­نباتات دانشکده کشاورزی دانشگاه یاسوج در سال 1393 انجام شد. تیمارهای آزمایش شامل سطوح دمایی (5، 10، 15، 20، 25، 30، 35، 40 و 45 درجه سانتی­گراد) و پتانسیل آب (0، 0.2-، 0.4-، 0.6-، 0.8-، 1-، 1.2-، 1.4- و 1.6- مگاپاسکال) در نظر گرفته شد. صفات درصد و سرعت جوانه­ زنی، طول ریشه­ چه و ساقه­ چه، نسبت طول ریشه­ چه به ساقه­ چه و شاخص بنیه گیاهچه اندازه‌گیری گردید. نتایج تجزیه واریانس نشان داد که تأثیر دما، پتانسیل آب و اثر متقابل آن­ها بر کلیه شاخص­های جوانه زنی در سطح احتمال یک درصد معنی­ دار بود. همچنین با کاهش پتانسیل آب، درصد و سرعت جوانه­ زنی کاهش یافت. در دمای 5 درجه سانتی­گراد با تغییر پتانسیل آب از صفر به 1.6- مگاپاسکال درصد جوانه­ زنی از 98 درصد به صفر رسید و در دمای 30 درجه سانتی­گراد با تغییر پتانسیل آب از صفر به 1.6- مگاپاسکال درصد جوانه­ زنی از 95 درصد به 1 درصد کاهش یافت. با افزایش دما تا دمای 20 درجه سانتی­گراد، درصد و سرعت ­جوانه­ زنی افزایش یافت و پس از آن کاهش یافت. }, keywords_fa = {پتانسیل آب,درصد جوانه‌زنی,دما,سرعت جوانه‌زنی,گلرنگ}, url = {https://ijsst.areeo.ac.ir/article_113284.html}, eprint = {https://ijsst.areeo.ac.ir/article_113284_ee56c4519ec496f23bf9883f478a0fef.pdf} }